Hvordan vet man at de fargene man bruker på kakene er ok å servere sine kjære? Og at fargene er EU-godkjente, og til og med godkjente gjennom det norske mattilsyn?
Dette er ofte spørsmål som kommer opp og som man må passe
nøye på. I denne verden full av kjemiske-, syntetiske- og kreftfremkallende
stoffer er det viktig at man har oversikt over stoffer man faktisk kan unngå.
Og det er ikke helt uten grunn at både EU og Norge vurderer disse stoffene
strengt opp mot helsefare og miljøfare. Det finnes mange rapporter på barn og
voksne som reagerer på enkelte farger. Dette gjelder spesielt noen av de røde
fargene. Og mange av de fargene som fremstilles er også helseskadelig selv om
de ikke er giftige.
Både hobbybakere og profesjonelle, samt de som jobber med
egne bakerier uten utdanning er pliktige til å påse at de bruker farger som er
godkjente etter Norsk Mattilsyn og EU sine forskrifter. Er man usikker så kan
man kontakte enten mattilsynet eller en av de Norske kakenettbutikkene. De
Norske Kakenettbutikkene selger kun farger som er godkjent i EU/Norge. Grunnen
til at dette er viktig å følge med er at flere farger som er mat godkjent i USA
ikke er det i EU/Norge. Og farger som er oppført som non-toxic i USA vil de
være enda strengere med her i Norge.
Farger finnes både som flytende, pasta og pulver, og er å få
kjøpt i alle kakebutikker over hele verden. Noen farger brukes i mat, kaker og
kakedekorasjoner som skal spises, mens andre farger brukes på dekorasjoner og
figurer som er bare til pynt eller med konkurranse/utstillingsformål.
EDIBLE – er
spiselig farge og kan brukes i alle varianter på mat, kaker og dekorasjoner som
kan spises. Det som er viktig å passe på er hvilken type farge du bruker på
hvilket produkt, siden det finnes både flytende, pasta og pulver av disse. Mange
farger i USA har også denne påskriften, men er likevel ikke godkjent i EU og
Norge. Og skal man kjøpe farger fra USA så må man være sikker på at dette også
er EU/Norge godkjente farger. Forhandlere i USA skal vite om fargene også er EU
godkjente, og de er pliktige til å informere om dette ved kjøp eller
forespørsel.
Pastafarger er en
konsentrert spiselig farge som brukes til å farge alle former for sukkerpasta,
marsipan, mmf, kremer/icing, i kaken eller blandes med litt klar alkohol og
brukes til maling.
Tips:
- ·
Sukkerpasta tilsatt farge vil ofte bli mørkere
etter noen timer, så for å slippe å bruke så mye farge kan man vente litt før
man bruker sukkerpastaen.
- ·
Fett, margarin eller smør påvirker fargen til å
bli mørkere, mens sitronjuice mykner opp fargen andre veien.
- ·
Noen farger blekner i lys, som rosa-, lilla- og
blåtoner, så beskytt arbeidet ditt mot sollys
Flytende
farger er en mindre konsentrert farge som brukes i kremer, royal
icing eller til å male med. Det som er fordelen med å bruke flytende farge i
royal icing er at den ikke inneholder glyserin, som forhindrer at royal icingen
tørker. Sammen med klar alkohol har du muligheten til å tynne ut, blande og
lage en fin maling.
Spiselig penn kommer også under flytende farger. Disse kan du tegne med direkte
på for eksempel en ferdig trukket kake eller en kjeks dekorert med royal icing.
Brukes også mye til bittesmå detaljer når man lager figurer eller blomster.
Tips:
- ·
Ønsker du god fargeflyt i dine penner, så la de
stå med tippen ned slik at fargen holdes i spissen.
- ·
Maler du på sukkerpasta er det lurt å ikke la
denne bli for fuktig. Skjer dette så stopper du og venter til det tørker før du
fortsetter
Pulverfarger er som
ordlyden sier tørre farger i pulver form. Pulverfarger kan brukes tørre til å
farge overflater, blomster eller figurer. Eller de kan løses opp i klar alkohol
til en fin maling, eller blandes inn i sukkerpasta/marsipan for å farge disse. Sistnevnte
brukt mest til farger som er ekstremt vanskelig å finne blant pastafargene,
eller man er ute etter en helt spesiell blanding.
De typene pulverfarger man finner på markedet er merket med enten petal dust,
blossom tints eller lustre dust. Viktig å følge med at det står «edible» på
boksen eller på nettsiden den er kjøpt fra.
Er
fargen spiselig skal det alltid stå en «best før» dato og en liste med
ingredienser.
NON-TOXIC – er farger som kun brukes til
konkurranse/utstilling eller til å farge kald porselen eller andre
ikke-spiselige pastaer. Mange av disse fargene har tidligere vært matgodkjent,
men er ikke lenger det på grunn av EU regulering av godkjente stoffer. Dette
kan gjelde noen få pastafarger, men mest pulverfager. Disse fargene er ofte
sterkere og mer konsentrert enn vanlige farger, og mange også med glitter. Og mye
av det er det samme som skolekritt som heller ikke er giftig, men spises
likevel ikke. Men på utstillingsobjekter, blomsteroppsatser og figurer som er
til pynt kan man trygt bruke disse. Dekorasjoner du har på en kake som du
selger eller gir bort vil du aldri ha en garanti ikke blir spist, selv om du
har gitt beskjed.
Det er viktig å lese merkelappen før man bruker en farge, og
kun bruker farger til det de er ment til.
Kjente merker som du trygt kan bruke i Norge finner du i
alle de store kakebutikkene i Norge.
Send oss gjerne en mail eller pm om du er usikker på dine farger eller hvilke
farger du bør kjøpe, og vi vil guide deg videre i denne fargejungelen.
Kilder:
Mattilsynet.no
Lindy Smith (2011), The contemporary cake decorating bible, A
David and Charles book © F&W Media International LTD
Spiselig penn kommer også under flytende farger. Disse kan du tegne med direkte på for eksempel en ferdig trukket kake eller en kjeks dekorert med royal icing. Brukes også mye til bittesmå detaljer når man lager figurer eller blomster.
De typene pulverfarger man finner på markedet er merket med enten petal dust, blossom tints eller lustre dust. Viktig å følge med at det står «edible» på boksen eller på nettsiden den er kjøpt fra.
Send oss gjerne en mail eller pm om du er usikker på dine farger eller hvilke farger du bør kjøpe, og vi vil guide deg videre i denne fargejungelen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Takker for deres tilbakemeldinger.
Spørsmål som trenger svar henvises til å skrive på mail: postATkakeakademiet.no eller via vår facebook side.
Hyggelig å se at du følger oss på veien.
Mvh
Kakeakademiet Norge